logo Het Paramedisch Huis, Turnhout

Dermatografie

Annulaties

Wanneer u niet aanwezig kan zijn op uw afspraak, verzoeken wij u vriendelijk dit zo spoedig mogelijk door te geven zodat wij de afspraak kunnen verplaatsen of eventueel annuleren. U kan uw afspraak tot 24 uur op voorhand kosteloos annuleren.
Indien u laattijdig annuleert, zijn we genoodzaakt ze aan te rekenen owv de gereserveerde tijd.

medische pigmentatie Turnhout

Wat is dermatografie of medische pigmentatie?

Letterlijk vertaalt betekent dermatografie: tekenen op de huid.
Bij medische pigmentatie brengt de huidtherapeut/dermatograaf met speciale apparatuur pigmenten in de huid. De gekozen pigmenten benaderen de natuurlijke kleur van de te behandelen huid zo goed mogelijk. Ze worden ingebracht op plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie ontbreekt of verstoord is. We zien dit bijvoorbeeld bij borstreconstructies of na operatieve ingrepen waarbij de huid erg beschadigd is.

Enkele praktische toepassingen:

 • Tepelhofpigmentatie / Areolapigmentatie, het plaatsen en inkleuren van het tepelhof na borstreconstructie
 • Alopecia, plaatsen van wenkbrauwen met een "hairstroke" techniek. Intensifiëren van de wimperlijn / subtiele eyeliners
 • Schisis / hazelip, correctie van de lippen
 • Litteken op hoofdhuid, tricopigmentatie, camoufleren door het aanbrengen van een geschoren look / stoppels
 • Vervolledigen van wenkbrauwen na verwijderen van melanoom, littekens, ...
 • (kleine, witte) littekens vervagen na heelkundige ingreep, ...
 • Aanbrengen van wenkbrauwen / intensifiëren van wimperlijn vòòr aanvang van een chemokuur.
 • Vitiligo camoufleren
dermatograaf Turnhout
dermatograaf Turnhout
dermatograaf Turnhout

Praktisch

Dermatografie is vergelijkbaar met de techniek die gebruikt wordt bij die van het aanbrengen van een klassieke tatoeage. Met een naaldmodule worden pigmentstoffen (dermatologisch, bacteriologisch en pathologisch getest) in de gewenste kleur in de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een vorm (lip, wenkbrauw) of afbeelding (tepel, tepelhof). Een ongepigmenteerd litteken kan subtiel worden ingekleurd zodat het vervaagt en het verschil met de omliggende huid vermindert. Het aantal behandelingen is uiteraard afhankelijk van de grootte en aandoening van het te behandelen gebied.

De pigmenten die worden gebruikt, zijn geen traditionele tattoo inkten maar speciale hypoallergene pigmenten. Deze blijven altijd in de huid maar vervagen. Om de x aantal jaren, afhankelijk van persoon tot persoon, moet je medische pigmentatie worden herhaald om zijn kleurintensiteit te behouden.

medische pigmentatie Turnhout

Doet het Pijn?

Een uur voor de behandeling kan U paracetamol innemen. 2 tabletten van 500mg of 1 van 1000mg. Voor aanvang van de pigmentatie zal er ook een verdovende creme worden aangebracht op de te behandelen zone. Deze zal onaangename prikkels tot een minimum beperken.

dermatograaf Turnhout

Wat kost het?

U geniet helaas geen terugbetaling van de mutualiteit. Maar indien U in aanmerking komt voor dermatografie / medische pigmentatie zal dit (enkel in Het Paramedisch Huis) aangeboden worden aan een verminderd tarief. Na een consultatie waarin alles met U in detail besproken en uitgelegd zal worden aangaande verloop van de behandeling, nazorg, eventueel vervolgbehandelingen, ... zal de 1e behandeling worden ingepland.

medische pigmentatie Turnhout

Belangrijk

Indien U start met een chemokuur en het risico bestaat dat U ook wimpers en wenkbrauwen tijdelijk zal verliezen kunnen ook het aanbrengen van wenkbrauwen (tussen de eigen haartjes. Deze worden niet tevoren verwijderd.) en een intensifiëring van de wimperlijn een oplossing bieden zodat u zich niet onvolledig moet voelen tijdens de chemokuur. Het is wel van GROOT belang dit te laten uitvoeren VÒÒR U aan de chemokuur begint. Eens gestart met de eerste chemo kunnen wij geen Permanente Make-Up meer aanbrengen. Pas 6 maanden tot een jaar na de laatste chemo behandeling kan er weer een pigmentatie worden aangebracht.
Ook indien U zwanger bent, zal er NIET gestart worden met een behandeling.

Bij areola pigmentatie (tepelhofpigmentatie) zal uw behandelend arts aangeven wanneer deze behandeling mag plaatsvinden. Meestal zal er eerst een tepelreconstructie worden uitgevoerd door deze arts.
Na herstel van deze ingreep kunnen we het tepelhof "matchen" aan uw bestaand tepelhof of beide areola’s opnieuw inkleuren.

dermatograaf Turnhout

Hoe begin ik eraan?

De eerste stap is een consultatie. Deze kost €25. Dit bedrag brengt u mee naar de consultatie. Deze €25 zal in mindering worden gebracht bij het afrekenen van de 1e behandeling.
Bij deze consultatie zal de eventuele behandeling praktisch besproken worden, al uw vragen worden beantwoord, het verloop van uw persoonlijk traject en kostprijs zal worden behandeld en ook de nazorg zal worden uitgelegd.
Indien U beslist om te starten met een behandeling zal deze ook dan voor U worden ingepland. Het bedrag dat u dient mee te brengen naar deze afspraak zal U dan worden meegedeeld. U kan na een behandeling de werkzaamheden onmiddellijk hervatten!

dermatograaf Turnhout
dermatograaf Turnhout
medische pigmentatie Turnhout

Verminderde tarieven

 • wimperintensifiëring / subtiele eyeliner / wimperaccent:
  € 195 boven (*), € 150 onder (*), € 295 boven en onder (*)
 • wenkbrauwen / hairstrokes / microblading: € 295 (*)
 • lipcorrectie: vanaf € 310 (*)
 • areola / tepelhofpigmentatie:
  Unilateraal (1): € 285 (*), Bilateraal (2): € 385 (*)
 • littekencamouflage (kleine, witte littekens in huidskleur)
  vanaf € 100 / behandeling
 • tricopigmentatie, littekencamouflage op de hoofdhuid met "geschoren look" / stoppels
  vanaf € 150 / behandeling

De vermelde prijzen van de behandelingen met (*) zijn inclusief 1 nabehandeling indien nodig, binnen 10 weken.

Wim Umans Dermatograaf

Wim Umans
Dermatograaf

BE 0640.649.366

Wim Umans Dermatograaf

Over Wim

Ik ben Wim en gelukkig getrouwd met Filip. Samen wonen we in Vosselaar, waar ik na een loopbaan als docent in de esthetische sector ook mijn praktijk in Permanente Make-Up en huidverbetering uitbouwde. Hier worden alle esthetische toepassingen behandeld binnen het vakgebied Permanente Make-up zoals het perfectioneren van wenkbrauwen, eyeliners en het kleur geven aan lippen alsook specifieke behandelingen voor huidverbetering.

Al snel volgde er specialisaties waaronder toepassingen in de medische pigmentatie, ook wel "dermatografie" genaamd. Het aanbrengen en vervolledigen van wenkbrauwen, lippen, ... na een medische ingreep of aandoening, denk bijvoorbeeld aan wenkbrauwen bij alopecia patiënten of het aanbrengen van een areola (tepelhof) na borstreconstructie en zoveel meer worden hierdoor mogelijk gemaakt!

Met jarenlange ervaring, constante scholing en grote passie voor het vak help ik ook u als dermatograaf in Het Paramedisch Huis!

Graag tot ziens.

Vul in en in contacteer u zo spoedig mogelijk!